24/3/16

Μάθε μου να αγκαλιάζω


Όπως χάζευα στο Facebook έπεσα πάνω σε μια ανάρτηση που έκανε μια φίλη μου και είχε αυτό το υπέροχο κείμενο γραμμένο από τη Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου (Ψυχολόγος - Οικογενειακή Σύμβουλος). 

Είχα γράψει και εγώ μια μικρή ανάρτηση για το πόσο καλό μας κάνει μια αγκαλιά.

Μάθε μου να αγκαλιάζω

Θυμάμαι όταν ήμουν μικρή είχα ρωτήσει τον μπαμπά μου:
«Μπαμπά, πως αγαπάνε οι άνθρωποι;» και μου απάντησε
«Έλα να σου δείξω.»

Πλησίασα και με έσφιξε τόσο δυνατά στην αγκαλιά του που ακόμα την νιώθω πάνω μου…
«Μόνο έτσι αγαπάνε οι άνθρωποι!» μου είπε…
«Αυτός είναι ο πιο ασφαλής τρόπος αγάπης.»
Και συνέχισα εγώ…
«Και πώς μαθαίνει κάποιος να αγκαλιάζει;»
«Την αγκαλιά δεν την μαθαίνεις, την αγκαλιά την αισθάνεσαι!», είπε και με αγκάλιασε ξανά.

Από τότε μέχρι σήμερα, όποτε βλέπω αγκαλιασμένο κόσμο το συνδέω πάντα στο μυαλό μου με αγάπη. Τι είναι, όμως η αγκαλιά; Γιατί ο κόσμος δεν αγκαλιάζεται τόσο συχνά;

Άκουσα μια γυναίκα πριν λίγο καιρό στη διπλανή μου θέση στο λεωφορείο να αναφωνεί: 
«Δεν ξέρουν να αγκαλιάζονται οι άνθρωποι!».

Και αναρωτιέμαι… μήπως χρειάζεται λεξικό για να μάθουμε τι είναι ένα χάδι, τι είναι μία αγκαλιά; Ορίζεται άραγε μία τόσο απλή και συνάμα άκρως σημαντική και συναισθηματική πράξη;

Η φύση του ανθρώπου είναι τέτοια που θέλει και αναζητάει τις αγκαλιές… Ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος έτσι ώστε να παίρνει και να δίνει τρυφερότητα.

Ακούω πολλές φορές ζευγάρια να μαλώνουν….
«Δεν μ’αγαπάς!»
«Μα πόσες φορές πρέπει να σου το πω;»
«Δεν χρειάζεται μόνο να μου το πεις. Πρέπει να μου το δείχνεις κιόλας!»

Εύκολα ζητάμε από τον άλλον να μας δώσει αγάπη. Πόσο εύκολα, όμως την προσφέρουμε εμείς; Να μάθουν να αγκαλιάζονται οι άνθρωποι! Να μάθουμε όλοι να χαρίζουμε το χάδι μας, χωρίς να σκεφτόμαστε αν θα το πάρουμε πίσω. Η αγκαλιά είναι η καλύτερη θεραπευτική διαδικασία. Ας μην είμαστε μίζεροι και τσιγκούνηδες. Ας μη κάνουμε οικονομία στα χάδια και στις αγκαλιές και ας τα εντάξουμε στην καθημερινότητά μας.

Διαβάστε γιατί τα άτομα υψηλής ευαισθησίας προσελκύουν τους νάρκισσους και τρόποι να απαγκιστρωθούν

Η αγκαλιά είναι μία πράξη που κρατάει κατά μέσο όρο τρία δευτερόλεπτα. Τα αποτυπώματα, όμως που αφήνει κρατάνε για ώρες, μέρες, μήνες, χρόνια. Βέβαια, υπάρχουν και εκείνες οι αγκαλιές που κρατούν πολλή ώρα. Που δεν θέλεις να ξετυλίγεις το σώμα σου πάνω από το σώμα του άλλου. Χωρίς λόγια, χωρίς υποσχέσεις. Αφήνεσαι και παράλληλα γιατρεύεσαι από ό,τι και αν σε έχει στεναχωρήσει, πληγώσει, τρομοκρατήσει. Αυτές τις αγκαλιές τις αγαπάμε και τις θέλουμε όλοι στη ζωή μας!

Τις απρόσμενες αγκαλιές…

Τις αγκαλιές όταν ξυπνάμε…
Τις αγκαλιές κατά την διάρκεια της ημέρας…
Τις αγκαλίες για μία επιτυχία ή αποτυχία μας…
Τις αγκαλιές για συγγνώμη…
Τις αγκαλιές για ευχαριστώ…
Τις αγκαλιές λίγο πριν τον ύπνο και αυτή την μεγάλη αγκαλιά κατά την διάρκεια του ύπνου…

Αυτές είναι οι αγαπημένες μας αγκαλιές!

Και όπως λένε και οι ειδικοί… 
«Μία αγκαλιά την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα.» Βοηθάει τόσο στην σωματική υγεία όσο και στην ψυχική. Ας δείξουμε την αγάπη μας μέσω μίας αγκαλιάς.

Και φυσικά δεν μιλάω για αυτή την μάστιγα των «δωρεάν αγκαλιών στο δρόμο». Μιλάω για εκείνες τις αγκαλιές που περιέχουν συναίσθημα, αγάπη, θαυμασμό, αμοιβαία έλξη, ανάγκη για ανθρώπινη επαφή. Για εκείνες τις αγκαλιές που μπορεί να στερηθήκαμε στα παιδικά μας χρόνια. Για εκείνες που πήραμε σε υπερβολικό βαθμό από τους γονείς μας.

6 σχόλια:

 1. Πόσο σπουδαία είναι μια αγκαλιά μπορού να μας το διδάξουν τα παιδιά μας! Εγώ πάντα ήμουν της αγκαλιάς! Την πραγματική της αξία όμως την κατάλαβα με την Δώρα!
  Ετσι αγκαλιαζόμαστε και χαιδευόμαστε όσο πιο συχνά μπορούμε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και εγώ ήμουν και είμαι της αγκαλιάς. Και από ότι έχω καταλάβει έτσι είναι και ο Φίλιππος. Όταν τρέχει και πέφτει στη αγκαλιά μου είναι το καλύτερο μου.

   Διαγραφή
 2. Μια αγκαλιά κλείνει όλη την αγάπη του κόσμου όταν έρχεται από αγαπημένα πρόσωπα και μπορεί να διώξει μακριά τα προβλήματα μας!
  Από τις πρώτες λέξεις του Φατσουλίνου ήταν η αγκαλιά και έδειχνε να κατανοεί και την σημασία της! Μέχρι και στον σκύλο φωνάζει συνεχώς αγκαλιά! αγκαλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όντως. Με τρελαίνει όταν πάει και αγκαλιάζει τα παιχνίδια του. Προχτές ήθελε να πάρει αγκαλιά τον γερανό που του έχουμε πάρει. Καλά μη δει σκυλάκι στο δρόμο, με κοιτάει και μου λέει "αγκαλιά?".

   Διαγραφή
 3. Σε βρήκα και εδώ με πολλές πολλές αγαπημένες αγκαλιές!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλώς ήρθες λοιπόν. Σου στέλνω και εγώ πολλές πολλές αγκαλιές.

   Διαγραφή